Dwarsportalen

De dwarsportalen dienen voor zijwaartse versteviging van de bogen, en dienen ook als ophangpunt voor eventuele bovenleiding. Het is dus belangrijk dat de portalen in de goede volgorde in de bogen worden geplaatst!

Er is 1 middelste, hoogste portaal, in de onderstaande plaatjes genummerd ‘0’. Links er rechts daarvan komen de portalen genummerd ‘1’, daarnaast ‘2’ etc. De 8e portalen zijn de ‘sier’ portalen, deze komen hoger op de boog te staan, met de onderkant wederom gelijk met de onderkant van de overige portalen. Portaal nummer 9 komt alleen aan de torenkant van de boog. Dit portaal heeft aan beide zijde een schuine kant, echter is deze niet voldoende om het portaal op de goede plek te krijgen, daarvoor zullen handmatig met wat stukjes styreen extra steunen gemaakt moeten worden. Zie closeup foto’s.

De portalen zijn erg fragiel en dun, ik merk dat als de geprinte resultaten bij shapeways vandaan komen, ze soms kromgetrokken zijn terwijl ze nog in de sprues zitten. Soms zijn ze wel recht, maar ga je ze in de grondverf spuiten en op kleur spuiten, trekken ze alsnog krom, dat kan erg frustrerend zijn. Ik heb dat opgelost door de geverfde portalen (goed laten drogen!) een paar seconden onder te dompelen in heet water, waardoor het materiaal zachter wordt, en zo kun je het voorzichtig weer in de goede vorm manouvreren. Soms echter hielp dat ook niet, en heb ik sommige portalen voorzien van stukjes verenstaaldraad van 0.3mm die ik op de portalen plak, op de bovenste en onderste ligger, om zo de portalen recht te houden.

De bovenste liggers van de portalen kunnen later als het dak wordt geplaatst, nog wel recht gemaakt worden door ze tegen de dakconstructie aan te lijmen.

Het beste is om de portalen 1 voor 1 te lijmen, te beginnen met portaal 0, en zo aan beide kanten 1 voor 1 naar buiten toe te werken. Afhankelijk van hoe haaks de zijwanden van de boog op de vloer zijn gezet, kan dat best lastig zijn, maak desnoods van een stuk styreen o.i.d. een ‘U’ vormige ‘klem’ die je over de boog heen kunt schuiven om de boel bij elkaar te houden tot de lijm droog is, als de bogen te ver uit elkaar staan. Hoe meer dwarsportalen geplaatst zijn hoe makkelijker het wordt. Heb geen haast.

dwarsportalen deel 1
dwarsportalen deel 2 en overige constructies. Het grootste portaal (boven) is het middenportaal.
van buiten naar binnen: portalen 8,7,6,5,4,3,2 (zijn hier nog niet gelijmd, dus 2 hangt wat scheef)
Het sierportaal, deze ligt hoger in de boog, de onderkant is echter wel gelijk met de overige portalen.
De onderkanten van alle portalen moeten op dezelfde hoogte zitten!

Dakconstructie

Als de dwarsportalen geplaatst zijn kan het dak worden gelijmd. Het dak bestaat uit 1 stuk, haal voorzichtige alle vakjes er uit zonder iets te breken, en zet het ding in de grondverf en kleur, zowel de onder- als bovenkant. De kopse kanten van het dak zijn express iets te lang gehouden zodat deze met de hand netjes op maat gemaakt kunnen worden als ze eenmaal gelijmd zitten.

Probeer eerst het dak te passen, met name daar waar de sierportalen (nummer 8) boven de boog uitsteken, kan het wat lastig zijn om een goede passing te krijgen, snij of vijl voorzichtig wat materiaal weg uit het dak indien nodig. Als het allemaal goed is gegaan zouden alle dwarsportalen exact onder een dwarsligger van het dak moeten zitten. Let er bij het passen ook op dat het dak aan beide zijden van de boog ca. 0.5mm overhangt, zodat er een ‘dakrand’ ontstaat. Zorg dat de rand aan beide zijden van de boog overal even breed is, anders zit het dak scheef. Het dak bevat aan 1 kant gegraveerde lijnen, dat is de bovenkant van het dak. Als je het idee hebt dat het niet klopt, roteer het dak dan 180 graden, dan klopt het waarschijnlijk beter.

Als het dak na veel passen en meten en bijwerken goed past, kan het gelijmd worden. Ik begin zelf door het dak eerst alleen op het gebied rond de portalen 1, 0 en 1 te lijmen (dus de middelste portaal en de 2 ernaast) en alleen op de bogen te lijmen, dus nog niet op de dwarsportalen. Neem de tijd om het dak nu goed te plaatsen. Als het dak nu goed zit (check nogmaals) kun je de bovenkanten van de portalen 1, 0 en 1 een voor een tegen het dak lijmen zodat deze ook weer mooi recht zitten. Daarna kun je portaal voor portaal je weg naar buiten toe werken, 1 voor 1, als het ware het dak ‘afrollen’.

Passend maken van het dak, doe dit vhet beste voor je het spuit
Let op de 0.5mm dakrand langs de hele zijwand!

Hijsinstallatie, eindportaal en kopse kanten

Als het dak geplaatst is kunnen als laatste het eindportaal (9) en de katrolsokkels geplaatst worden, en de kopse kanten afgewerkt.

Het eindportaal (9) heeft al schuine, aflopen kanten om deze op de boog te plaatsen, echter zijn deze niet breed en hoog genoeg (moet dat nog aanpassen in sketchup…). Daarvoor moet zelf even dmv een stukje 0.5mm styreen aan beide zijden 2 extra ‘vleugels’ gemaakt worden om het ding wel goed op hoogte en breedte te krijgen. Zie onderstaand plaatje. Wederom, de onderkant van de constructie moet op dezelfde hoogte liggen als de onderkanten van alle andere dwarsportalen.

De katrolsokkels kunnen nu samen met de lasercut kopse kanten, aangebracht worden. Zorg dat de dakrand mooi aansluit. Er zal wellicht wat gevijld etc moeten worden aan de sokkels en de zijwanden van de boog om eea goed passend te krijgen. De andere, landzijde van de boog kan dicht worden gemaakt met het daarvoor geschikte rechthoekig stukje styreen uit de snijlab plaat.

Het eindportaal (9) met de extra ‘vleugels’ en de katrolsokkels.
De extra zijvleugels
De hijswielen in de sokkels geplaatst met een stukje messing staaf
De landzijde dichtgemaakt, let ook op de langwerpige verstevigings stroken aan binnen en buitenkant van de zijwanden.