De eerste stap voor het maken van de toren is om de 4 zijkanten van de 2 torens op te bouwen. Het beste kan daarvoor gebruik worden gemaakt van de tekening met maten, en deze 1:1 uit te printen, zodat de hoogte van de toren 345mm is. Ik krijg het helaas niet voor elkaar om dit 1:1 uit sketchup te exporteren als pdf. Alternatief is om de maten van de tekening zelf op papier te zetten en dat als mal te gebruiken.

De torens zijn geen 100% kant- en klaar ontwerp, er zitten hier en daar onderdelen en verbindingen aan die met de hand gemaakt moeten worden.

Maar uiteraard eerst alle losse onderdelen netjes gronden en spuiten.

Alle 3D onderdelen, en onderop een losse styreen “ladder”
tower side
De benodigde 3D constructies voor de zijframes

de mal die we 1:1 uit moeten printen of na moeten tekenen

Maak de Evergreen 287 en 285 H profielen op maat, let op dat de schuine staander schuine kanten heeft. Maak vervolgens van een stukje 287 de ligger aan de bovenkant van de toren die de beide staanders met elkaar verbind. Zorg voor een goed contactoppervlak door de H profielen als het ware iets te bewerken en ‘in elkaar’ te schuiven zodat de binnenkanten contact maken. Hou er wel rekening mee dat aan de binnenzijde van deze frames later de voor- en achter constucties moeten komen, dus beter nu al ruimte vrijhouden door de 287 ligger aan de binnenzijde korter te houden.

Vervolgens dienen de 3D geprintte zijprofielen aangebracht te worden, hetvbeste is om bij de onderkant van de toren te beginnen zodat er alvast wat verband ontstaat. Let op, de profielen zijn zeer fragiel, en breken zeer snel. Ook moet er goed opgelet worden dat de ‘volgorde’ waarin de profielen geprint zijn, niet de volgorde is zoals deze van boven naar beneden in de toren geplaatst dienen te worden! Het langste profiel wat geprint is, is dus niet de onderste ligger, maar het onderste SCHUINE profiel. Let daar goed op. De profielen moeten mogelijk hier en daar iets op maar gemaakt worden om te passen. Doe dat heel voorzichtig. De profielen passen ‘tussen’ de H profielen, waarbij mogelijk bij de 287 profielen wat meer lijm gebruikt moet worden om eea op te vullen. De 3D profielen hebben een verdikte kant voor plaatsing in het 287 profiel.

Zodra alle profielen er in zitten, heeft het geheel een stuk meer stevigheid. Ik zou aanraden om het goed te laten drogen, en daarna alle profielen nog eens met een drupje lijm na te lopen waar nodig. Daarna kunnen de kleine trapezium afdekplaatjes geplaatst worden aan beide kanten van de frames.

Als laatste worden de uit styteen gesneden ‘ladders’ aan de voor en achterkanten van alle H profielen geplaatst. De grote ladders kunnen in 1x geplaatst worden, waarbij de onderkant van de toren als start wordt genomen, dus de bovenkant bijsnijden. De losse H ladders die aan de binnenzijde van de frames komen, moeten hier en daar een beetje passend gemaakt worden afhankelijk van de plek van de 3D constructies.

closeup van de styreen laddersegmenten ad binnenzijde, zie hier ook de trapezium vormige afdekplaatjes.
2 losse zijframes met ‘ladderprofielen’ op de H profielen aan binnen- en buitenkant, met in het wit de trapeziumvormige plaatjes, hier alleen nog bij de verticale staanders.