• dak opbouw met L profielen
  • loopbruggen intern
  • ‘driehoeken’ breekconstructies

Dwarsportalen

De dwarsportalen dienen voor zijwaartse versteviging van het val, en dienen ook als ophangpunt voor eventuele bovenleiding. Het is dus belangrijk dat de portalen in de goede volgorde in het val worden geplaatst!

Er zijn 4 grote hoofdportalen, genummerd 1 en 2, en 7 kleinere portalen genummerd a en b. In onderstaande tekening is te zien wat de positie is van de portalen. Net als bij de bogen dienen de onderkanten van de portalen 1,2 en eindportaal b, op gelijke hoogte te hangen. De a portalen dienen alleen als versteviging.

positie van de portalen 1,2, a en b
portalen 1 en 2
portalen a en b

De portalen zijn erg fragiel en dun, ik merk dat als de geprinte resultaten bij shapeways vandaan komen, ze soms kromgetrokken zijn terwijl ze nog in de sprues zitten. Soms zijn ze wel recht, maar ga je ze in de grondverf spuiten en op kleur spuiten, trekken ze alsnog krom, dat kan erg frustrerend zijn. Ik heb dat opgelost door de geverfde portalen (goed laten drogen!) een paar seconden onder te dompelen in heet water, waardoor het materiaal zachter wordt, en zo kun je het voorzichtig weer in de goede vorm manouvreren.

De bovenste liggers van de portalen kunnen later als het dak wordt geplaatst, nog wel recht gemaakt worden door ze tegen de dakconstructie aan te lijmen.

Het beste is om de portalen 1 voor 1 te lijmen, te beginnen met 1 van de portalen nummer 1, daarna portalen 2 en zo 1 voor 1 naar buiten toe te werken. Afhankelijk van hoe haaks de zijwanden van de boog op de vloer zijn gezet, kan dat best lastig zijn, maak desnoods van een stuk styreen o.i.d. een ‘U’ vormige ‘klem’ die je over de boog heen kunt schuiven om de boel bij elkaar te houden tot de lijm droog is, als de bogen te ver uit elkaar staan. Hoe meer dwarsportalen geplaatst zijn hoe makkelijker het wordt. Heb geen haast.

Tip: gebruik het lasercut dak om goed te posities van met name de a en b portalen te bepalen, zodat je niet achteraf scheef zit!

closeup van de plaatsing van de portalen

Dakopbouw

De opbouw van het dak bestaat uit 2 stappen; het plaatsen van de L profielen bovenop het dak en het plaatsen van het lasercut dak op de zijwanden. Het makkelijkst is om eerst alle L profielen op het dak aan te brengen en het geheel in kleur te spuiten. De 4 laatste L profielen aan beide zijkanten kunnen achteraf.

Het dak is verdeeld in 5 vlakken, gescheiden door graveerlijnen in het styreen. Het dak moet voorzichtig op de graveerlijnen ‘geknakt’ worden zodat er een hoekig geheel ontstaat die de spanten van de zijwanden volgt. Als het dak op de ‘knaklijn’ breekt is dat niet erg, de losse delen kunnen dan alsnog geplaatst worden. Als het dak niet helemaal goed past is het zelfs aan te bevelen de 5 delen los te maken en wat bij te werken zodat het wel goed past. Let bij het plaatsen van het dak goed op dat er een overhang is aan beide kanten over de zijwanden heen van ca. 0.5mm.

het dakdeel met de graveerlijnen waar het dak ‘geknakt’ moet worden

Aan te raden is om eerst de dakdelen op de zijwanden te lijmen, en daarna de dwarsportalen aan het dak te lijmen, zodat de portalen goed recht gelijmd kunnen worden indien deze wat gebogen zijn.

in blauw de L profielen die moeten worden aangebracht, de 2 meest linkse en rechtse kunnen achteraf, als het dak is aangebracht en ook de hijsinstallatie en overige constructies zijn gemaakt.
de L profielen als kruisverband