Deze website beschrijft de bouw van de Rotterdamse Koningshavenbrug, oftewel “De Hef” in schaal 1:160 (N spoor). Ik wilde al jarenlang een mooie brug op mijn modelbaan, en ik was ooit begonnen met het idee 1 brugdeel te maken, gebaseerd op een boog van De Hef. Dat liep echter al snel uit de hand, en uiteindelijk besloot ik om de hele brug maar na te bouwen 🙂

De brug is geheel vanaf scratch getekend in Sketchup (2017) (vervang na installatie de .exe met deze) met als doel om alle onderdelen zo veel mogelijk 3D te printen, en te lasercutten in styreen. Slechts een paar onderdelen moeten met de hand gemaakt worden. De gehele brug bestaat voor meer dan 90% uit lasercut styreen delen en 3D geprinte delen die kant en klaar ontworpen zijn.

Alle ontwerpen zijn vrij beschikbaar en kunnen feitelijk direct zelf geprint worden, of in opdracht geprint worden bij bijv. Shapeways. De lasercut delen kunnen bij voorkeur bij Snijlab gemaakt worden. Zelf printen scheelt ontzettend in kosten.

Ook zijn alle Sketchup tekeningen beschikbaar als je zelf aanpassingen of verbeteringen aan wil brengen. Laat me hieronder weten als je hulp nodig hebt of als je verbeteringen of aanpassingen wilt delen!

Aangezien ik niet de beschikking heb over de daadwerkelijke bouwtekeningen zijn er op diverse vlakken aannames gedaan, ook is de schaal 1:160 een beperkende faktor m.b.t. detaillering. Desalniettemin is het resultaat dankzij de 3D printtechniek zeer overtuigend.

De gehele brug is ca. 135cm lang en 40cm hoog en bestaat uit 2 verbindingsbogen, 2 torens, het val, 2 landhoofden en 2 pilaren. Alles is zo ontworpen dat het mogelijk moet zijn de brug beweegbaar te maken. Alle hijswielen en katrollen etc. zijn ontworpen om echt te kunnen draaien en bedraad te worden.

Het project is ‘work in progress’ en dus nog niet af. Ik voeg regelmatig nieuwe zaken toe.

Bekijk voor en tijdens de bouw ook vooral het referentiemateriaal, om een beter idee te krijgen hoe e.e.a. in elkaar zit of er uit hoort te zien.

Veel bouwplezier!

Johan

2 Comments

Matthijs · 09/09/2021 at 12:36 pm

Wat een mooi project en wat een mooie site!

Kun je iets meer vertellen over de kleurstellingen die je koos?

    Johan · 09/09/2021 at 1:14 pm

    Hoi Matthijs 🙂 de echte kleur van De Hef is voorzover ik weet gelijk aan de turqouise NS kleur van de lok’s uit de jaren ’50 (NCS-kleur S5010-G10Y). Deze kleur heeft als eigenschap dat die afhankelijk van de lichtval en schaduw etc op geen enkele foto gelijk is 🙂 het is ook heel moeilijk om de kleur correct te benaderen. Ook zit je met het probleem dat de beleving van de kleur in een schaalmodel ook weer anders is dan in het echt.

    Uiteindelijk heb ik een groot aantal kleuren geprobeerd, en deze Vallejo Model Air 71.126 IDF/IAF Green lijkt er naar mijn mening (!) nog het meeste op. Deze heeft ook de eigenschappen dat het er steeds anders uitziet, naarmate het licht er anders of meer of minder op valt. Zeker na de grote renovatie en verfbeurt van De Hef een paar jaar geleden, komt deze kleur erg in de buurt. Maar uiteraard is iedereen vrij om een andere kleur te nemen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *