bouwbeschrijving van de zijwanden van de bogen.

De zijwanden van de bogen bestaan uit een ‘sandwich’ van 2 lasergesneden delen met daartussen 3D geprintte profielen. In bovenstaand plaatje is te zien welke profielen op welke plek komen.

  • rood zijn de rechtopstaande delen en dienen gemaakt te worden met de X profielen
  • blauw zijn de schuine delen en dienen gemaakt te worden met de zigzag profielen
  • geel bestaat uit een enkel dicht stukje plat materiaal
  • donkergroen en lichtgroen zijn losse stukjes styreen (zie detail foto’s)

De grijze vlakken zijn verstevigingsplaatjes die aan de buitenkant van de sandwich komen, waarbij gezorgd moet worden dat aan de kant van de sandwich die grenst aan de binnenkant van de brug, deze verstevigingsplaatjes ieder ca. 2mm weg gesneden worden (uit het midden of de zijkant) om later plaats te kunnen maken voor de dwarsportalen. De dwarsportalen komen op de plek van de verticale (rode) liggers.

Ook moeten de verstevingsplaatjes aan de onderzijde van de sandwich, eveneens aan de kant die grenst aan de binnenzijde van de brug, de onderste 4 a 5 mm van de plaatjes verwijderd worden zodat de sandwich goed passend op de eerder gemaakte vloer geplaatst kan worden.

Beste manier van bouwen is de gesneden delen en al het 3D printwerk eerst te gronden en te verven, daarna op 1 zijde allle horizontale en verticale profielen aan de brengen, en als laatste de sandwich compleet te maken door de andere snijdeel er bovenop te plakken. Let goed op dat alles haaks en strak zit, en dat beide zijden van de sandwich 100% gelijk zijn en niet scheeflopen tov elkaar.

Als beide sandwiches gebouwd zijn, dan kunnen beide delen op de vloer geplakt worden. Zorg er eerst voor dat alles goed past, en dat je alle verstevigingsplaatjes op de goede plek hebt ingekort en ingesneden. Let er ook op dat de beide ‘kruizen’ (geel/groen in de tekening) ook aan dezelfde kant van de brug hebt.

Halve ‘sandwich’ met detail vh kruis
Beide zijwanden en de vloer, let op de ingesneden plaatjes ad binnenkant van de linker zijwand, daar komen later de dwarsportalen in. Let ook op de opbouw van de ‘kruizen’ en de verstevigings ‘latjes’ aan binnen en buitenkant, ook aan de kopse kanten.
Detail zijwand aansluiting op vloer, let op de ingekortte plaatjes ad onderkant, daar waar de zijwanden de L profielen van de vloer raakt. De L profielen moeten onder de plaatjes passen. Aan de onderkant zie je dat ik zelf vergeten was om de plaatjes ad onderkant vd zijwand in te korten, en daarom moest ik daar de L profielen voor een gedeelte verwijderen. Iets wat ik met de bouw van de 2e boog dus wel goed heb gedaan 🙂