Pilaren

UIteraard is de eerste stap het in de grondverf zetten van de landhoofden en pilaren. We gaan voor een beton achtig effect, we zetten een lichte ondergrond op met witte grondverf.

Alles in de Vallejo white primer

De volgende stap is om de pilaren te spuiten in een basis betonkleur, ik gebruik hiervoor Tamiya XF-55.

Eerst beplak je de voorkant van de pilaar met beide uitgeprinte steenblok motieven, maak ook hier eerst van papier een mal zodat je een goede passing hebt. Let ook goed op de details op de foto. als je goed kijkt zie je bovenaan dat er 2 hoekjes weggelaten zijn; daar komen later nog bakstenen in.

Beplak op dezelfde wijze de achterkant. In het echt is de hele voorkant van de pilaar steen, de achterkant is beton (is ook pas later toegevoegd).

Daarna beplakken we de ronde delen met de baksteen motieven. Om de ronde delen wat beter passend te maken kun je gebruik maken van onderstaande template. Print deze uit (zorg voor een goede grootte!) en gebruik die als mal. Als die mal eenmaal past, kun je die gebruiken om de steenstrips op maat te knippen. Houd het liever iets te groot dan te klein; alles wat teveel is kun je met een scherp mes wegsnijden als de lijm droog is. Ik gebruik hiervoor simpele hobbylijm van de Albert Heijn. Zorg in ieder geval dat de bovenkant van de ronding en de aansluiting met de grijze stenen strak is, de rest aan de ‘betonkant’ kun je later wegsnijden.

Let op! Afhankelijk van het soort papier waar je op print en de lijm kunnen de uitgeknipte vormen wat uitrekken als ze met lijm bestreken worden, of snel scheuren.

Gespoten in Tamiya XF-55, plakken van de papier texturen, rechts achterin de AH hobbylijm

Met hetzelfde steentjesmotief bekleden we vervolgens de rest van de voorkant van de gehele pilaar. Neem de tijd om alles zo goed mogelijk passend te knippen.

Tip: knip het papier iets groter, plak het vast en snij dan na het drogen voorzichtig met een scherp exacto mesje de randen bij.

De volgende stap is het aanbrengen van wat donkgrijze gebieden rondom het betongedeelte van de pilaren, om zo het betoneffect wat te versterken. Doe dit met mate, en naar eigen smaak. Ook kun je met een hele lichte grijze waas de papieren steentjesmotieven een lichte stoflaag geven, en hier en daar wat accenten aanbrengen, zodat het er minder ‘papierachtig’ uit gaat zien.

Landhoofden

Het eerste wat we doen is om de ‘sierrand’ rondom de landhoofden een grijze betonkleur te geven. Daarna kunnen we met een neutrale wash (bijv. Mig neutral wash) deranden etc. wat accentueren en wat meer diepte geven.

Daarna beplakken we de voorkanten en zijkanten met steenmotief. Voor de ronde hoeken gebruiken we hetzlefde motief als voor de voorkant van de pilaren, echter snijden we daar de vorm uit zoals die hieronder is te zien.

Vervolgens komt er nog een rand met grote stenen onder de richel aan de voorkant, en kunnen we de rest van de bovenzijde bekleden met bakstenen.

Ook de landhoofden kunnen we op dezelfde wijze wat stoffiger en minder papier-achtig maken door er een hele lichte grijze waas over te spuiten, hier en daar wat accenten. Ik zal later bijv. de bovenkant van het landhoofd, waar de sporen in komen, nog van roest voorzien.

Tevens zie je op onderstaande foto’s alvast de gaatjes waar de stempels in geplaatst worden, maar dat komt later.